Poljanska milina ob Kolpi

Priče s Kupe

Pratite li biciklom rijeku Kupu od njenog izvora do ušća, u jednom ćete trenutku, da biste ostali što bliže rijeci, prijeći s hrvatske na slovensku stranu. Put će vas stoga nanjeti u Brodu na Kupi na slovensku obalu i odvesti vas u Poljansku milinu ob Kolpi. Oprostite, Poljansku dolinu ob Kolpi.

Poljanska dolina ob Kolpi nalazi se na jugoistoku Slovenije i obuhvaća jugozapadni dio Bele Krajine i jugoistočni dio Kočevske. U njenom južnom dijelu teče rijeka Kupa.

Dolenji Radenci

Rijeka Kupa, kao uostalom i sve rijeke, stanovnicima na njenim obalama oduvijek i zauvijek znači život. Ulaskom u Dolenje Radence prvo ćete uočiti da nešto nedostaje ili bolje rečeno ne nedostaje – nesretna žica. Ukoliko ste ikad unazad nekoliko godina prolazili negdje granicom šengenskoga prostora neminovno ste naišli na žicu. No ovdje je nema, ovdje su uspjeli zadržati neometen pristup rijeci. Upijamo tu dolinu u smiraj dana, umorni od vožnje, uzbuđeni zbog cjelodnevnog druženja. Slušamo žubor vode, utiskujemo kao djeca svoje stope u pješčane nanose rijeke i uživamo. Ovdje vlada mir.

Kupa

Naši domaćni, Tine i Andreja su druželjubivi ljudi. Iako trenutno nije sezona, otvorili su svoje objekte za nas i posvetili nam svoje vrijeme. Turizmom su se počeli baviti prije 30tak godina. Jer šteta je čak i dijelić Kupe zadržati samo za sebe. Kupa je jedna od najčišćih europskih rijeka, gorska ljepotica bogatog i raznolikog biljnog i životinjskog svijeta. Ljeti se njena temperatura u ovom dijelu penje i do 28°C. Spojite to sa ljepotom podneblja i dobili ste dobre osnove za razvoj turizma.

Tine i Andreja su sposobni ljudi. Malo po malo, stvaraju pravi mali raj za svoje goste. Niz preslatkih drvenih glamping kućica, kameni labirinti zbog kojih zaboravljate na svoje godine i veselo poskakujete prema cilju, životopisne životinjske skulpture, mali zoološki vrt iz kojeg vas glasno pozdravljaju poniji, alapake i drugi njegovi stanovnici – sve se to krije pod imenom Eko vasica Rinčica i Kolpa adventures.

Glamping
Zoološki vrt

Radišni su ljudi i uzgajaju i svoje voćke – prvenstveno jabuke od kojih rade svoj višestruko nagrađeni prirodni sok. Pogodite odakle im sjeme za jabuke? Sa Viškova. Svijet je mali, i nama na osobnoj piše viškovska adresa – izgleda da sve dobro dolazi sa Viškova 😉

Dok pijemo sok, Tine i Andreja nam pričaju o Poljanskoj dolini, o Kupi, o svemu ovome što rade. Nije njima dosta da održavaju i obogaćuju samo teren u svojem vlasništvu. Oni jako dobro znaju da turizam ne poznaje granice – imaju viziju razvoja Poljanske doline i ne prezaju zasukati rukave da je ostvare.

Tine nam želi pokazati svoj kraj i nas vozi u svom Land Roveru preko Poljanske gore i Graščice do vidikovaca Radenske i Sodevske stene. Ima tih vidikovaca nad ovom dolinom, jedan od njih sa hrvatske strane je i Orlova stijena. Za održavanje planinarskih staza pa i samih vidikovaca dobrim je dijelom zaslužan i sam Tine. Znaju oni – što uložiš, stostruko će ti se vratiti.

Tine

Sa Sodevske stijene gledamo gledamo Hrvatsku i Sloveniju koje povezuje ova rijeka, gledamo njen osmijeh i taj osmjeh zadržavamo u sebi dok se opraštamo sa svojim domaćinima.

Osmijeh Kupe

Puno je premalo vremena bilo da bismo upoznali sve ljepote Poljanske doline, obećajemo sami sebi da ćemo se – vratiti.

#krenisadiodmah