Zaboravljena naselja: Leska

Leska, jedno je od 34 naselja Primorsko-goranske županije s evidentiranim jednim kućanstvom prema posljednjem popisu. Prvo koje ćemo obići u okviru projekta Zaboravljena naselja.

Leska

Dolazimo autom do Delnica, kojima naselje Leska pripada. Od Delnica idemo biciklom. Namjera nam je snimiti trag do svakog naselja od njegovog matičnog naselja. Subota je i Nacionalni park Risnjak bruji posjetiteljima. Naselje Leska se naime nalazi na području NP Risnjak, točnije 1.7 km od Uprave NP i 15 kilometara od Delnica. Nova asfaltirana cesta vodi do Uprave, no dalje prema naselju se sužava i uskoro prelazi u poljski put. Mi se zaustavljamo kod Uprave jer smo tamo dogovorili susret sa Željkom Raukarom, kojem pripada jedina naseljena kuća u Leski. 

Leska je oduvijek imala samo dvije kuće, govori Željko, no drugu su kuću njezini vlasnici prodali nacionalnom parku i za sada nema svoju svrhu. Željkova kuća u njegovoj je obitelji već 260 godina, njegova kćer deveta je generacija u toj kući. Sada ih je troje. Kad se Željko rodio, u kući ih je bilo osmero, a najstarija, prabaka, rođena je tu 1875., kao deseto dijete u obitelji.

Leska Raukar

Tko zna koliko ih je bilo u prijašnjim generacijama. Stoka u prizemlju, ljudi na katu. U to vrijeme, bavili su se stočarstvom, šumarstvom i ratarstvom. Muški članovi obitelji čak su radili za šumarske tvrtke u Iranu, Iraku i Francuskoj. Danas stoke više nema, polja je prekrila trava. No Željko želi sačuvati ovu priču za buduće generacije – brine o kući i o posjedu jer, kaže, netko je davno iskrčio ovdje šumu i započeo novi život, tko sam ja da to tako olako pustim, osim toga divno je. I zaista je, zrak miriše na šumu poslije kiše, oblaci putuju nebom a ptičice bezbrižno pjevaju svoju pjesmu. Ne osjećate li se sami, pitamo ga, pogotovo zimi kada snijeg zapadne i kada vas odsječe od kuća u Crnom Lugu. Nisam ja tu sam, odgovara. Znamo na što misli – divlje životinje oko kuće ovdje nisu rijetka pojava. U Leski nema ni struje ni vode. Solarni paneli priskrbljuju potrebnu struju, a za vodu ne treba brinuti – mali nepresušni potočić izvire i ponire na Željkovom posjedu. Čistina, okružena prekrasnim šumovitim planinama, sa vodom, brojnim raznovrsnim šumskim prijateljima i svjedočanstva prošlosti – doista je nešto što vrijedi sačuvati.

Leska pripada području Gradua Delnice

Žubori i danas kao kroz stoljeća,

I na prošle, drage, hrabre ljude podsjeća,

Koji su ovdje mukom savili naš dom,

Da u srcu Risnjaka svoji smo na svom!

Ž. Raukar

#krenisadiodmah