Zaboravljena naselja: 7 u 2

Sedam naselja u dva dana: Donje Tihovo, Mala Lešnica, Ševalj, Zagolik, Pršeti, Suhor i Tuk Mrkopaljski

Donje Tihovo i Mala Lešnica naselja su na području grada Delnica, uz cestu koja vodi prema Brodu na Kupi. Iako smo u oba naselja uočili tragove života – robu koja se suši i domaće pse koji ovdje ne bi obitavali da ih netko ne hrani – sreli nismo nikoga.

U naselju Mala Lešnica postoji uzgajalište pastrva i jedna nastanjena kuća. U naselju Donje Tihovo na nekoliko se kuća vidi da nisu napuštene.

Obzirom da su ovo prva naselja koja smo obišli, a do kojih se može prići asfaltiranom cestom, očekivali smo ipak malo više od praznih i zapuštenih naselja kakva su nas dočekala. Ovih par korištenih objekata stoji umorno kao vojnici na bojnom polju poslije bitke. Donje Tihovo i Mala Lešnica odaju dojam pravih – zaboravljenih naselja. Je li bio krivi dan u tjednu, krivo vrijeme? Radi li se o stalnim stanovnicima ili tek objektima koje netko povremeno obilazi? Ovog puta to nećemo saznati, no možda nas put ovamo još koji puta nanese.

Ševalj. Danas nas je put koji vodi prema naseljima sa jednim kućanstvom, usput nanio i u Ševalj – u naselje koje nema ni jednog prijavljenog stanovnika. Ševalj je jako lijepo i održavano naselje o kojem se očito brinu vikendaši. Uz uredne i lijepe kućice uočavamo i tragove nekadašnjih života poljoprivrednika. Ševalj i danas nastavlja živjeti u skladu s prirodom jer se u naselju nalazi i polje lavande, klasificirano kao OPG. Uz miris lavande s pogledom na gorske padine u jesenjim bojama, misli nam bježe preko mora do gora i nazad 😊

Zagolik, još jedno naselje na području grada Delnica, nas vraća na uobičajeni tip naselja sa jednim evidentiranim aktivnim kućanstvom: do naselja vodi makadam, a naselje čine starinske kuće. U Zagoliku još postoje ruševine prve crkve iz 15. stoljeća, pored koje danas stoji novija mala kapelica. O jedinom evidentiranom kućanstvu odnosno kući u ovom naselju sada brine rodbina jer je posljednja stalna stanovnica u domu. Prijateljski par vikendaša nam pokazuje staru razglednicu naselja, razglednica datira iz 1939. godine. Lako nam je zamisliti živost i život gledajući tu razglednicu. I koliko god nam je žao što posljednji stanovnici polako ali sigurno odlaze iz naselja, toliko nam je drago što u svim tim naseljima uglavnom postoji barem jedna vikend kuća, koja može svjedočiti prošlosti.

Pršeti su naselje koje se ne pojavljuje na popisu no tijekom obilaska Zagolika smo saznali za njega i odlučili ga potražiti. Znano je kao Pršeti ili kao Gornji Zagolik. U skladu sa očekivanjima, dočekao nas je Grad duhova sa evidentnim ostatcima nekadašnjeg, mirnog ali teškog, poljoprivrednog života.

Suhor je još jedno naselje bez prijavljenog stanovnika o kojem brinu vikendaši. Još jedno naselje u kojem bi se mogli skrasiti. Još jedno naselje koje redovito obilaze šumari koji hrane divljač.

Tuk Mrkopaljski, na području općine Mrkopalj je – enigma. Za nas. Prema statističkim podatcima u Tuku Mrkopaljskom živi jedna osoba u jednom kućanstvu. Ali ne! U Tuku Mrkopaljskom živi 19 stanovnika.

Tuk Mrkopaljski ne samo da nije nenaseljen, već je prema određenim subjektivnim kriterijima prenaseljen 😉

Bez pravedne ideje na koja bismo točno vrata pokucali i predali simbolični poklon paket koji uvijek nosimo sa sobom, odlučili smo ga spremiti za slijedeće naselje koje ćemo posjetiti i prepustiti se uživanju u vožnji kroz prekrasne gorske predjele.

#krenisadiodmah