S Parkinsonom na aVAnturu: TKO, ŠTO I ZAŠTO?

Ideja projekta Živjeti s Parkinsonom – biciklirajući potaknuta je Dejanovom dijagnozom Parkinsonove bolesti. Ova bolest se javlja zbog degenerativnih promjena u dijelu mozga zaduženom za proizvodnju dopamina – kemijske tvari koja omogućava normalno kretanje. Osim primarnih simptoma (ukočenost, tremor, sporost pokreta), javlja se i niz sekundarnih. Obzirom na prirodu (neizlječivost i progresivnost) i simptome, bolest znatno utječe na kvalitetu života oboljelih i naše najbliže.

S jačanjem simptoma Dejanov aktivan život je prekinut, a želja da prehoda Via Adriaticu ostala je neispunjena. Ili nije? Rodila se ideja da hodanje, koje mu bolest sada onemogućava, zamijenim nekim drugim, mogućim načinom kretanja. Zašto ne električnim biciklom?

Ovaj projekt usmjeren je na Dejanov prolazak biciklističke varijante Via Adriatica trail staze duge 1143 km električnim biciklom.

Cilj projekta je ukazati da su oboljele osobe u mogućnosti nastaviti živjeti fizički aktivno u mjeri u kojoj bolest dozvoljava, naglasiti nužnu potrebu za održavanjem maksimalno moguće razine fizičke aktivnosti u svrhu usporavanja progresije bolesti i utjecati na podizanje svijesti o osobama oboljelim od Parkinsonove bolesti.

Iza projekta stoji sitna ali dinamitna ekipa:

  • Dejan Đuran, tzv. Turist, je u ovoj priči glavni krivac i totalni pozitivac. Ovaj mlađahni uvijek aktivni gospodin je u svojoj 45-toj prestao ignorirati prve simptome Parkinsona i bacio se u potragu za rješenjem. Kad je ustanovio da rješenja nema, zatvorio je jedna i otvorio druga vrata. Uvijek se nešto može, rekao je, i zakuhao projekt.
  • Luka Đuran, tzv. Maskota, 25-godišnja je slika i prilika svog oca. Budući kemijski inženjer, žrtvovat će mjesec dana svog studentskog života za pet minuta slave. Jer slavu zaslužuje – on će biti neophodna pratnja na prolasku staze.
  • Ana Marinić, tzv. Šljaker, je ona koja će se pobrinuti da sve što prati ovaj projekt p(r)ođe pravo ili krivo. Ako je itko u stanju držati sve konce u rukama – to je ona.

Željeli bismo da, prateći nas na ovoj aVAnturi, osvijestite da život nema reprizu – Kreni, sad i odmah!

#krenisadiodmah